eos

PGS 37-2 voor een veiligere opslag

Nieuws

PGS 37-2: nieuwe richtlijn voor opslag lithiumbatterijen

9 jul 2024 2 minuten

Als lithiumbatterijen branden, is blussen geen optie. De brand moet zelf tot een eind komen. De enige oplossing is de brand beheersbaar maken. PGS 37-2 is nu de definitieve richtlijn met (nieuwe) voorschriften die de opslag van deze lithiumhoudende energiedragers veiliger moet maken. Deze regels worden waarschijnlijk half 2025 verplicht.

Elk bedrijf dat met lithiumhoudende energiedragers werkt, krijgt te maken met de PGS 37-2 richtlijn. Ook als lithiumbatterijen bijvoorbeeld gebruikt worden in gereedschap, apparaten of onderdeel zijn van een product. De nieuwe richtlijn kan en mag nu al toegepast worden, maar wordt waarschijnlijk half 2025 wettelijk verplicht.

Komst van lithiumbatterijen brengt nieuwe uitdagingen

De ontwikkeling van lithiumbatterijen bracht een echte revolutie teweeg. Onze smartphones, laptops, elektrische auto’s en nog veel meer draaien er al jaren op. Lithiumbatterijen maakten veel systemen voor hernieuwbare energie mogelijk. Die technologische vooruitgang brengt ons veel goeds, maar ook nieuwe uitdagingen. Vooral op het gebied van opslag en veiligheid.


Daarom is er nu de Nederlandse richtlijn PGS 37-2 met herziene voorschriften. Speciaal voor de opslag van lithiumbatterijen en de bijbehorende risico’s. Deze nieuwe richtlijn heeft behoorlijke gevolgen voor bedrijven en verzekeringsmaatschappijen die de risico’s inschatten en dekken.

Wat verandert er met PGS 37-2?

  1. Classificatie opslagruimtes: de PGS 37-2 geeft grenzen aan hoeveelheden en maximale opslag oppervlakken voor magazijnen en overige opslagruimten. Ook staat erin beschreven hoe de opslag moet plaatsvinden. Verder wordt er onderscheid gemaakt in opslag waarbij ook accu’s geladen worden.

  2. Brandveiligheid: de PGS 37-2 gaat uit van maatregelen die nodig zijn om een risicoscenario tot een aanvaardbaar veiligheidsniveau te brengen. De maatregelen verkleinen de kans of beperken de nadelige gevolgen van brand. Voorbeelden van maatregelen zijn brandwerende kasten en kluizen, brandwerende compartimenten of sprinklerinstallaties. 

    Maar een brand of explosie door een thermal runaway is door toepassing van de PGS 37-2 niet te voorkomen. Als verzekeraar kan het daarom nodig zijn om aanvullende preventie op te nemen welke een brand of explosie beheersbaar maken.

  3. Veilig transport: niet alleen de opslag, ook het vervoer van lithiumbatterijen krijgt speciale regels. Daarnaast zijn ook verpakkingseisen en procedures over wat te doen bij ongelukken tijdens transport in PGS 37-2 vastgelegd.

  4. Inspectie en onderhoud: de PGS 37-2 geeft gedetailleerde instructies voor regelmatige inspecties en onderhoud van opslagfaciliteiten om potentiële risico’s te identificeren en te minimaliseren.

De nieuwe PGS 37-2 richtlijn raakt bedrijven die lithiumbatterijen opslaan en gebruiken 

Als verzekeraar verwachten wij van deze bedrijven dat ze zich aan de richtlijn houden. Om gedekt te zijn voor brand en andere risico’s, stellen we extra aanvullende preventiemaatregelen. Daarnaast doen we een grondige risicobeoordeling en kijken we of bedrijven de PGS 37-2 volgen en de juiste maatregelen treffen. Ook advies is dan waardevol om risico’s te minimaliseren en de verzekerbaarheid te verbeteren. 

Hoe helpt u uw relatie met de nieuwe richtlijn?

Bespreek met uw relatie wat er verandert door de nieuwe PGS 37-2 richtlijn voor opslag en risico’s van lithiumbatterijen. Maak samen een inventarisatie om te zien welke gevolgen dit heeft voor het bedrijf. Het is niet alleen belangrijk om aan de richtlijnen te voldoen, maar ook om bedrijven goed voor te bereiden. Dan kan uw relatie proactief handelen. Het is natuurlijk onmogelijk om elke calamiteit te voorkomen, maar goed voorbereid zijn kan wel. Zo helpen we elkaar om risico’s te beheersen en houden we de verzekerbaarheid op peil.

Bekijk nieuwe PGS 37-2 richtlijn

Vragen mag altijd

Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan altijd: naar CBDschade@avero.nl.

Ook interessant voor u