Nieuws
Elk bedrijf dat met lithiumhoudende energiedragers werkt, krijgt te maken met de PGS 37-2 richtlijn. Ook als lithiumbatterijen bijvoorbeeld gebruikt worden in gereedschap, apparaten of onderdeel zijn van een product. De nieuwe richtlijn kan en mag nu al toegepast worden, maar wordt waarschijnlijk half 2025 wettelijk verplicht.
De ontwikkeling van lithiumbatterijen bracht een echte revolutie teweeg. Onze smartphones, laptops, elektrische auto’s en nog veel meer draaien er al jaren op. Lithiumbatterijen maakten veel systemen voor hernieuwbare energie mogelijk. Die technologische vooruitgang brengt ons veel goeds, maar ook nieuwe uitdagingen. Vooral op het gebied van opslag en veiligheid.
Daarom is er nu de Nederlandse richtlijn PGS 37-2 met herziene voorschriften. Speciaal voor de opslag van lithiumbatterijen en de bijbehorende risico’s. Deze nieuwe richtlijn heeft behoorlijke gevolgen voor bedrijven en verzekeringsmaatschappijen die de risico’s inschatten en dekken.
Als verzekeraar verwachten wij van deze bedrijven dat ze zich aan de richtlijn houden. Om gedekt te zijn voor brand en andere risico’s, stellen we extra aanvullende preventiemaatregelen. Daarnaast doen we een grondige risicobeoordeling en kijken we of bedrijven de PGS 37-2 volgen en de juiste maatregelen treffen. Ook advies is dan waardevol om risico’s te minimaliseren en de verzekerbaarheid te verbeteren.
Bespreek met uw relatie wat er verandert door de nieuwe PGS 37-2 richtlijn voor opslag en risico’s van lithiumbatterijen. Maak samen een inventarisatie om te zien welke gevolgen dit heeft voor het bedrijf. Het is niet alleen belangrijk om aan de richtlijnen te voldoen, maar ook om bedrijven goed voor te bereiden. Dan kan uw relatie proactief handelen. Het is natuurlijk onmogelijk om elke calamiteit te voorkomen, maar goed voorbereid zijn kan wel. Zo helpen we elkaar om risico’s te beheersen en houden we de verzekerbaarheid op peil.
Bekijk nieuwe PGS 37-2 richtlijn
Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan altijd: naar CBDschade@avero.nl.