parkeergarage elektrische auto's

Impact garagebranden steeds groter

Brandveiligheid in parkeergarages: meer dan alleen elektrisch laden.

Coassurantie 8 apr 2025 2 minuten

Brandveiligheid in parkeergarages krijgt steeds meer aandacht. Vaak ligt de focus op elektrische voertuigen, maar de risico’s gaan verder. Moderne auto’s, elektrisch én brandstof aangedreven, bevatten steeds meer kunststof. Dit zorgt ervoor dat branden sneller uitbreiden en grotere schade veroorzaken.

Groeiende impact van garagebranden.

Waar een brand in de jaren ‘80 zich beperkte tot een paar auto’s, zien we tegenwoordig een veel snellere uitbreiding. Grote incidenten, zoals in Liverpool (2017 - 1.150 auto’s), Stavanger (2020 - 600 auto’s) en Luton Airport (2023 - 1.300 auto’s), lieten zien hoe honderden auto’s verloren kunnen gaan. Maar ook kleinere branden in Nederland, zoals in Arnhem (2020 - 12 maanden hersteltijd), Oosterhout (2020 - 5 maanden hersteltijd) en Den Bosch (2024 - 2 jaar hersteltijd), veroorzaakten forse schades. Niet alleen aan de parkeergarages zelf, maar ook aan de aangrenzende woningen. Hierdoor konden de getroffen bewoners soms maandenlang niet terug naar hun huis.

Waarom zijn autobranden feller dan vroeger?

Dit heeft meerdere oorzaken:

  • Het brandvermogen van auto’s is veel hoger door het toegenomen kunststofgebruik.
  • Hierdoor is er kans op snellere branduitbreiding (flash-over) wat het blussen weer lastiger maakt.
  • Dit resulteert in zwaardere schades, ook aan boven- en naastgelegen constructies.
  • Gebrek aan onderhoud van de brandpreventieve maatregelen verergert de schade.

Goed onderhoud vermindert de impact van een parkeergaragebrand.

Sinds de invoering van het bouwbesluit in 2003 (in alle gemeentes in Nederland een vereiste brandwerendheid van minimaal 60 minuten) is de basis veiligheidsvoorzieningen in parkeergarages gebaseerd op een brandwerende afscheiding van de omgeving. In hoofdlijnen:

  • Laat elke 5 jaar de brandscheidingen controleren, ook bij deuren en leidingdoorvoeren en verhoog de brandwerendheid met brandwerende plafondplaten en pleisterwerk.
  • Laat de brandmeldinstallaties jaarlijks onderhouden en elke 3 jaar certificeren. En zorg voor een snelle automatische alarmopvolging. Ook aan te bevelen voor kleinere garages.
  • Houd bij natuurlijke ventilatie de ventilatieopeningen vrij. 
  • Laat de rookbeheersystemen jaarlijks onderhouden en certificeren. Ze zijn alleen onvoldoende afgestemd op het hogere brandvermogen van moderne auto’s. Overweeg daarom vervanging of verhoging van de capaciteit.
  • Laat de sprinkler- of watermistsystemen jaarlijks onderhouden en certificeren. Onderzoek van het instituut Fysieke Veiligheid (2021) toont aan dat sprinklers vrijwel alle risico’s in parkeergarages sterk beperken.

Vergeet de laadvoorzieningen voor elektrische auto’s niet.

Deze auto’s hebben een vergelijkbaar brandvermogen als moderne brandstofauto’s, maar accubranden zijn heftiger en niet te blussen. Daarnaast brengen de laadvoorzieningen in parkeergarages extra risico’s met zich mee. Let daarom bij plaatsing op het volgende:

  • Gebruik alleen gecertificeerde laadpalen (mode 3) en laat deze professioneel installeren.
  • Zorg dat laadvoorzieningen met 1 schakelaar spanningsloos te maken zijn, handmatig of automatisch na inschakeling van de brandmeld- of sprinklerinstallatie. Zorg ook dat de schakelaar makkelijk bereikbaar is voor de brandweer.
  • Neem de laadvoorzieningen mee in de 5-jaarlijkse Scope 10 elektrakeuring.
  • Plaats de laadvoorzieningen zo dicht mogelijk bij in- en uitgangen voor betere bereikbaarheid van de brandweer.

Neem voor vragen en meer informatie gerust contact met ons op.

Onze senior risicodeskundige Richard van der Tuin en zijn collega’s helpen u graag. 

Ook interessant voor u