Verklein kans op schade  en hoge kosten door vorst

Vorst in de glastuinbouw: verklein de kans op schade zoals kapotte leidingen en buizen

Agrarisch 10 nov 2022 2 minuten

Wat kan uw agrarische zelf doen om overlast, onnodige stilstand van installaties, hoge kosten en schade door vorst te beperken? We zetten het voor u op een rij.

1. Buizen en afvoerleidingen
Zorg dat regenwater en condens in buizen en afvoerleidingen weg kan stromen. Door op tijd een dompelinstallatie in te schakelen of een leegloopleiding open te zetten. Dit voorkomt dat buizen en afvoerleidingen kapotvriezen.

2. Ruiten

  • Maak het kasdek en de gevels zo snel mogelijk ijsvrij. Dit voorkomt ruitbreuk.
  • Open de luchtramen niet als deze vastgevroren zitten. Stel de klimaatcomputer zo in dat de luchtramen pas opengaan bij een buitentemperatuur van 3 à 4 graden boven nul. 
  • Meet de temperatuur ook boven het scherm. Dat kan eenvoudig door daar een temperatuurvoeler te hangen. Een temperatuurvoeler aan het aluminium deksysteem geeft veel inzicht in de temperatuur van het dek. De ondernemer weet dan wanneer de luchtramen veilig open kunnen.
  • Laat de temperatuur boven het scherm niet onder de 4 graden komen. Dit geldt zeker in de vroege ochtenduren. Let op! Dit is een advies. Afhankelijk van het winterse weer kan het in elke situatie anders zijn. Houd de temperatuur goed in de gaten.


3. Gevelschermen
Gevelschermen die zorgen voor isolatie, kunnen vastvriezen. Als het vriest tussen het glas en het gevelscherm, kunnen condens druppels die naar beneden lopen in het doek terechtkomen. Zo kan het doek vastvriezen. De motor van de schermdoekinstallatie kan dan niet draaien. Zowel de motor als het doek kunnen hierdoor beschadigen.

  • Controleer of het doek is vastgevroren voordat het rolscherm open gaat.
  • Is het niet noodzakelijk dat het schermdoek open gaat? Laat het dan dicht.
  • Zijn de doeken vastgevroren? Haal dan de standaardinstellingen uit de klimaatcomputer die het gevelscherm ’s morgens opent.


4. Watersilo's

  • Breng verwarmingsslangen aan. Zorg hierbij wel voor een gescheiden circuit. Bijvoorbeeld met een warmtewisselaar.
  • Ontstaat er tijdens een vorstperiode ijsvorming aan de boven- en zijkant van de watersilo? Neem dan geen water meer af. Door de ijsvorming ontstaat er een luchtlaag onder het ijs. Door het gewicht van het ijs gaat de ijslaag aan de folie, en eventueel het anti-algenzeil, trekken. Dit leidt tot extra slijtage en beschadiging van de silo.


5. Koelers

  • Overleg met de onderhoudspartij van de WKK-installatie wie de controle van het mengsel in de koeler uitvoert. Jaarlijkse controle van dit mengsel is noodzakelijk omdat de verhouding tussen water en koelmiddel de maximale temperatuur bepaalt waartegen de koeler bestand is.
  • Plaats een temperatuurbewaking in het watercircuit en sluit deze aan op de centrale alarmering.
  • Sluit de circulatie over de koeler en de warmtetoevoer aan op een noodstroomaggregaat. Op deze manier is de circulatie bij stroomuitval gegarandeerd.


6. Luchtbehandelingskasten
De lamellen van luchtbehandelingskasten zijn kwetsbaar voor lage temperaturen. Houd daarom de temperatuur van het circulatiewater in de gaten en bewaak de temperatuur met een alarmering.

Meer weten over preventie in de glastuinbouw? Bel ons gerust
Neem contact op met onze collega’s van de afdeling Acceptatie & Risicodeskundigheid via telefoonnummer 071 568 98 90.

Ook interessant voor u