Extra aandacht voor warmtewisselaar: 5 tips

Agrarisch

Besteed extra aandacht aan de warmtewisselaar: 5 tips

17 jan 2022 1 minuut

Als het winterseizoen begint, kan de warmtewisselaar wel wat extra aandacht gebruiken. Hebben uw relaties een warmtewisselaar? Lees onze tips en vergroot de betrouwbaarheid van de warmtewisselaar.

Tip 1: Voorkom bevriezing van water in de verwarmingsinstallatie
In de winter ontstaan veel storingen aan de warmtewisselaars. Vooral als zij buiten – of in verbinding met de buitenlucht – staan. Storingen ontstaan bijvoorbeeld door een afwijking in de temperatuuropnemers, door kleppen die vast zitten of door stroomuitval. Het gevolg? Verwarmingswater kan niet verwarmd worden of de watercirculatie stopt. Als een noodstroomvoorziening ontbreekt of hapert, kan dat leiden tot volledige stilstand van de verwarmingsinstallatie. De kans op bevriezing is dan erg groot.

Tip 2: Test en controleer om stilstand van de installatie te voorkomen

  • Staat het systeem in contact met de buitenlucht? Vul hem dan met glycol (antivries) en controleer jaarlijks de beschermingsgraad hiervan. Uw relatie kan deze controle ook laten opnemen in het onderhoudscontract.
  • Controleer regelmatig of de temperatuur op de temperatuurmeter nog klopt met de werkelijke temperatuur. Uw relatie kan ook dubbele temperatuurmeters laten plaatsen op de installatie. 
  • Meet de retourtemperatuur. Dit is de belangrijkste temperatuur om vorstschade te voorkomen. Laat de retourtemperatuur bewaken en alarmeren. 
  • Test voordat de winter begint of de leegloopklep van de warmtewisselaar werkt en niet vastzit.


Tip 3: Plan jaarlijks onderhoud, het liefst in het najaar

  • Laat de verwarmingsinstallatie, inclusief de warmtewisselaar, jaarlijks onderhouden. Eventuele storingen aan de installatie kunnen dan worden opgelost voordat ze problemen op het bedrijf veroorzaken. Plan dit onderhoud het liefst in het najaar.
  • Laat de temperatuurmeters jaarlijks ijken.
  • Zorg voor een noodstroomvoorziening die automatisch in werking treedt. 


Tip 4: Als het toch misgaat…

Ontstaat er toch een storing aan het systeem? Laat dan de warmtewisselaar (gevuld met water) leeglopen. Hiervoor moet de leegloopklep werken. Uw relatie voorkomt hier verdere schade mee. Een klein beetje water wordt snel ijs en ijs kan verstopping veroorzaken. Of zoveel druk uitoefenen dat de warmtewisselaar stuk vriest.

Tip 5: Zorg voor goed advies bij aanschaf
Een systeem dat in contact staat met de buitenlucht, kan bevriezen. Uw relatie kan dit voorkomen door het systeem te vullen met glycol (antivries). Dit vraag om een grotere uitvoering van het systeem. Houd hier bij aanschaf al rekening mee.

Ook interessant voor u