De opslag van energie kent serieuze risico’s
Lithium-ion batterijen en accu’s kennen we van bijvoorbeeld de accuboor (0,1 kWh), de elektrische fiets (1 kWh) en de elektrische auto (75 kWh). Bij steeds meer agrarische bedrijven variëren de energieopslagsystemen van koelkastformaat tot meerdere zeecontainers met een vermogen tot wel 5 MWh. “Dan staat er serieuze chemie op je bedrijf”, zo stelt Berry. “Accu- en batterijsystemen bestaan uit (brand)gevaarlijk lithiumverbindingen. Deze kunnen bij brand als giftige gassen en dampen vrijkomen. Als je energie in grote hoeveelheden opslaat zoals bij een agrarisch bedrijf, dan zijn dit factoren om serieus rekening mee te houden.”
Een energieopslagsysteem installeren? Houd hier dan rekening mee:
•
Kies een buitenlocatie op veilige afstand van mens en dier
•
Tref ook andere maatregelen zoals branddetectie, watercapaciteit en BMS
•
Volg de juiste normering om onderlinge verschillen tussen partijen te voorkomen
•
Met een goede voorbereiding zorgen we samen voor een veiligere agrarische bedrijfsvoering
•
Veel gestelde vragen
Kies een buitenlocatie op veilige afstand van mens en dier
Energieopslagsystemen brengen risico’s met zich mee. “Brand is het eerste om alert op te zijn”, zegt Berry. “De rookgassen die dan vrijkomen zijn zeer giftig. Kijk bij het kiezen van een locatie al naar welke kant eventuele rook op kan gaan. Je wil dit weghouden van mens en dier. Daarnaast geeft het blussen met water bij dit soort branden een verontreiniging met flinke milieuschade. En zo’n brand kan zichzelf dagen in stand houden. Ook wel ‘thermal runaway’. Nauwelijks te blussen, hooguit koelen.” Berry benadrukt: “Houd energieopslagsystemen vooral op veilige afstand van je agrarische bedrijfsvoering en van plekken met mensen. Is er onvoldoende ruimte, denk dan na over andere oplossingen. Zoals een betonnen tussenscherm dat er voor zorgt dat hitte bij brand geen gebouw kan aanstralen.”
Tref ook andere maatregelen zoals branddetectie, watercapaciteit en BMS
“De juiste locatie kiezen en zorgen voor de aanwezigheid van branddetectie met een passend blussysteem is iets wat je vooraf kunt regelen", vervolgt Berry. “Om een energieopslagsysteem gecontroleerd uit te laten branden, is het bijvoorbeeld slim als je de container vol water kan zetten. Daar heb je dan wel de juiste aansluitingen en voldoende watercapaciteit voor nodig.” Nog een tip van Berry: “Met een goed batterijmanagementsysteem (BMS) heb je inzicht en invloed op de staat en de levensduur van je batterijen. Je leverancier kan je helpen met instellen en uitleg geven over het gebruik ervan. Dit levert je een veiliger energieopslagsysteem op.”