Wil de werkgever eigenrisicodrager WGA worden of blijven? Sinds 1 januari 2017 geldt dit dan altijd voor vaste medewerkers én flexwerkers.
Sinds de in werking treding van de Wet BeZaVa is de werkgever ook verantwoordelijk voor de WGA-lasten en re-integratie van de arbeidsongeschikte flexwerkers. Dit betekent voor eigenrisicodragers een uitgebreider WGA-risico. Eigenrisicodragers WGA zijn maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor zowel de arbeidsongeschikte vaste medewerkers als flexwerkers. Is of wordt men ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan is de werkgever maximaal 12 jaar verantwoordelijk. De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en Ziektewet is samen 2 jaar. De WGA is maximaal 10 jaar. De verantwoordelijkheid van de werkgever gaat in vanaf de 1e ziektedag. Dan is deze als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor de:
Wil of blijft de werkgever het risico voor WGA via het UWV verzekeren? Sinds 1 januari 2017 is er dan sprake van 1 gedifferentieerde premie voor vaste medewerkers én flexwerkers samen.
De werkgever betaalt voor vaste medewerkers en flexwerkers een WGA gedifferentieerde premie. Deze premie wordt door de Belastingdienst bij de werkgever in rekening gebracht. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen kleine werkgevers (sectorpremie), middelgrote werkgevers (mix van sector en eigen schade) en grote werkgevers (eigen schade).
Als werkgever heeft men de keuze om zowel het risico voor de Ziektewet als het risico voor de WGA via het UWV te verzekeren. Ook kan men eigenrisicodrager worden via een verzekeraar.
Uitstappen of terugkeren kan 2 keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Men moet dit 3 maanden van tevoren aangeven bij de Belastingdienst. Dus op 1 oktober of 1 april. Keert de werkgever terug naar het UWV? Dan blijft deze minimaal 3 jaar publiek verzekerd.
Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.