Ziekteverzuim op het werk stijgt nauwelijks, maar arbodiensten zijn er niet gerust op

26 nov 2020
Volmachten

Het ziekteverzuim op de werkvloer is in het 1e half jaar nog nauwelijks gestegen. ‘Verraderlijk’, zeggen de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, werkzaam voor bijna 1 miljoen werknemers. Want een aantal beroepsgroepen hebben het door de coronacrisis wel heel zwaar, en uitputting ligt op de loer, waarschuwen deze arbodiensten.

Het gemiddelde verzuim in Nederland van halverwege 2019 tot en met de 1e helft van 2020 ligt op 4,2%. In het mkb is dit percentage nog steeds het laagst: 3,8. Bij grote bedrijven met meer dan 200 medewerkers ligt dit zoals gebruikelijk hoger, op 4,7%. Daar zit nog wel een heel grote periode bij waarin het coronavirus nog niet in ons land was. Het effect van het coronavirus moet nog komen dus, redeneren de arbodiensten.

In maart was er even een piek aan verzuimmeldingen. Maar vanaf april volgde een drastische daling tot beneden het normale niveau. Het vermoeden is dat de lockdown zorgde voor het lage aantal ziekmeldingen. Economische onzekerheid zorgt vaak voor een dempend effect, want als mensen vrezen voor hun baan, melden ze zich niet zo snel ziek.

Vanaf begin september steeg het aantal ziekmeldingen weer. “Hier wordt snel de relatie gelegd met het coronavirus en de maatregelen van de overheid, maar deze stijging is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar”, zegt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. Van oktober zijn nog geen cijfers, maar is er wel al alarm geslagen in de zorg die kampt met veel uitval.

‘Voorkom langdurend verzuim’ 
Branchegenoot Arbo Unie denkt dat de coronamaatregelen ook in september al te zien zijn in de verzuimcijfers. In bepaalde sectoren als in winkels en in de horeca is het logisch, aldus Arbo Unie, aangezien mensen met een verstopte neus zich nu moeten laten testen voor ze weer aan het werk mogen. Maar het aantal ziekmeldingen bij de overheid, financiële instellingen en in de ICT-branche nam in september ook toe, volgens Arbo Unie, terwijl in deze sectoren veel thuis wordt gewerkt. Dan is een verkoudheid geen reden voor ziekmelding, dus moet er iets anders zijn.
Alle arbodiensten adviseren werkgevers met klem aandacht te hebben voor het psychisch welzijn. Van Amerongen: “Je moet er op tijd bij zijn om langdurend verzuim te voorkomen. Een werknemer met een burn-out ben je tegenwoordig gemiddeld 290 dagen kwijt.” Wees daarom alert op signalen van stress, benadrukt de bedrijfsarts. “Maak de moeilijke situatie waarin mensen zich bevinden bespreekbaar en geef ruimte aan energiebronnen, zoals het stimuleren van extra tijd voor een wandeling of andere vorm van ontspanning.”

Bron: Trouw