Schrijven

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Dagboek van een adviseur

Elke dag aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Risicomanagement 11 sep 2023 3 minuten

Duurzame inzetbaarheid voelt soms best ingewikkeld. Maar dat is het niet zegt Christian Klein, adviseur inkomensverzekeringen bij Achmea. Hij noemt het zelfs zijn passie en deelt deze graag met het productiebedrijf dat hij vandaag bezoekt. Hoe blijven medewerkers gezond en bevlogen? Met die vraag weet Christian wel raad…

Wanneer iemand vraagt: ‘Christian, wil je mij helpen?’ zeg ik altijd ja. Dus vandaag ga ik opnieuw langs het productiebedrijf dat ik begeleid in hun weg naar meer duurzame inzetbaarheid. Dat is trouwens meer dan een modewoord. Het is een langetermijnstrategie waar je echt de tijd voor moet nemen. Zoals bij dit bedrijf. Wanneer ik over de drempel stap, zie ik werknemers grote en zware materialen verplaatsen. Ik weet meteen hoe zwaar het werk is voor de productieafdeling. Daar is de eigenaar zich van bewust. We schudden elkaar de hand. Vandaag zetten we de Scan Duurzame Inzetbaarheid in.

40 jaar zwaar werk is voor velen een uitdaging

De realiteit van de productie-industrie is best hard. Dat is ook een maatschappelijk pijnpunt: hoe zorgen we ervoor dat mensen met zwaar lichamelijk werk hun pensioen halen zonder klachten? De realiteit is dat dit te vaak niet lukt. Ook hier kampen meerdere medewerkers met langdurig verzuim. De ondernemer probeerde al diverse oplossingen: lichtere materialen en kortere werktijden bijvoorbeeld. Maar de kern van het probleem? Een lichaam is gewoon niet gemaakt om 40 jaar lang zwaar werk te verrichten. ‘Eigenlijk moet ik ze dus ander werk laten doen,’ zegt de ondernemer.

Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde taak

Ik knik als hij vertelt dat een collega nog maar 2 uur schilderwerk kan doen op een dag. Meer lukt niet. Zijn salaris is ingestort. ‘Medewerkers zouden eigenlijk, wanneer ze de leeftijd van 45 jaar bereiken, al ander, lichter werk moeten gaan doen,’ zeg ik. Ja, dat is soms een pittig gesprek. ‘Maar het gaat er niet alleen om wat je doet als werkgever. Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde taak. Medewerkers moeten óók meebewegen naar een oplossing.’ Daarom spreek ik vandaag ook met medewerkers zelf. Een van hen maakte kortgeleden de overstap van productie naar sales. Ja, dat was wennen, maar hij voelt zich nu beter op zijn plek én beter in zijn lichaam. Een bewijs dat verandering mogelijk is.

Dat idee bevalt me wel

De medewerker heeft me geïnspireerd. Een oplossing die ik bij veel soortgelijke organisaties voorstel is het buddy-systeem. Hierbij lopen medewerkers van verschillende afdelingen met elkaar mee. Zo leren ze elkaars rol begrijpen en wat hun impact is op de gehele organisatie. Dan snap je dat je als planner zwaar en licht werk meer moet afwisselen, omdat het anders lastig wordt voor het productieteam. En je kunt zo zelfs meer jongeren naar de productieafdeling lokken en ouderen naar planning of sales krijgen.’ Nu knikt de ondernemer.

Je gaat samen denkrichtingen creëren. Dat maakt deze gesprekken zo leuk.

Dan lopen we naar het kantoor

Bij een kop koffie vullen we de Scan Duurzame Inzetbaarheid in. Dat zijn 22 vragen die voor verdieping zorgen, maar de resultaten maken een wereld van verschil. De scan gebruikt een stoplichtmodel op verschillende onderwerpen en interventies: groen is goed, oranje kan beter, en rood vereist echt direct actie. De scan kun je online doen, maar ik ben er altijd graag fysiek bij. Ik vraag dan ook door, ook bij HR en financials, hoe gaat het, hoe gaat het met de organisatie, en met jou als mens? Daarna kijken we welke instrumenten we kunnen inzetten, en wat we bij andere organisaties hebben gedaan. Nu pitch ik onder andere het buddy-systeem. Uiteindelijk komt het altijd neer op de mensen. ‘Ken je medewerkers,’ adviseer ik. ‘Begrijp hun behoeften, en wees open voor hun ideeën. Samen kom je sneller verder.’

Bevlogenheid levert geluk op

‘We gaan ervoor,’ zegt de ondernemer, waarna ik nogmaals het belang van geduld benadruk voordat ik vertrek. Het kost tijd en geld en de ondernemer zelf moet het goede voorbeeld geven. Maar dan gaat het werken. Wij zijn er om oplossingen aan te dragen. Voor veel ondernemers blijft duurzame inzetbaarheid een ingewikkeld begrip. Moeten we daar wel geld in steken en wat levert het dan op? Uit onderzoek van Gallup, een veelgebruikt instrument om medewerkersbetrokkenheid te meten, blijkt dat bevlogen medewerkers voor meer omzet zorgen. En dat vindt elke ondernemer belangrijk, nietwaar? Deze in elk geval wel. Zelf ben ik trouwens ook een bevlogen medewerker geworden. Ik zit al 5 jaar op mijn plek en blijf dit de komende tijd lekker doen. Ik zou willen dat elke Nederlander meer werkplezier zou ervaren en gezonder kan leven. Als het leven leuker wordt, dan is dat overal goed voor, óók voor de economie. Wanneer ik het pand verlaat, voel ik dat we een positieve en blijvende impact gaan maken. 1 ding is zeker: ik kom hier terug.

In verband met de bescherming van privacy worden plaatsnamen en namen van betrokkenen altijd gefingeerd.​

Ook interessant voor u