vulpen

Een risico in vermomming: de brandmeldinstallatie

Dagboek van een adviseur

Een risico in vermomming: de brandmeldinstallatie

Risicomanagement 12 dec 2023 3 minuten

Een dag in het leven van een risicoadviseur of -deskundige zit vol uitdagingen. Altijd al willen weten welke bijzondere dingen collega’s meemaken? Bij Avéro Achmea nemen we elke maand een kijkje in hun dagboek. Dit keer in die van risicodeskundige Jan van der Heijden.

Iedere dag van een risicoadviseur of -deskundige zit vol uitdagingen. Soms groot, soms klein. Maar een verrassing laat nooit lang op zich wachten. Vandaag onthult risicodeskundige Jan van der Heijden een (verborgen) risico die hij tegenkwam. Een rondleiding van een trotste ondernemer in een gloednieuw bedrijfspand. Dat ziet er goed uit! Toch goed om naar wat details te kijken, dacht risicodeskundig Jan van der Heijden.

Bij ondernemers langsgaan om de risico’s in kaart te brengen, is iets wat ik het liefste doe

Zo ook vandaag. Ik ben gevraagd om een ondernemer te helpen met zijn brandveiligheidsvoorzieningen. Hij heeft een prachtig bedrijfspand. Gloednieuw. Overal is over nagedacht. Daar houd ik van. Het pand is voorzien van een geavanceerde brandmeldinstallatie, zo vertelt de ondernemer trots terwijl hij me rondleidt door het gebouw.

Toch merk ik al snel iets vreemds op...

Ik zie rook- en handmelders hangen. Bij rook of brand klinkt dan het alarm uit de slow-whoops en weet iedereen: wegwezen! Mooi, ja, en belangrijk. Maar deze brandmeldinstallatie is eigenlijk ‘gewoon’ een ontruimingsinstallatie. Die is wettelijk verplicht bij het bouwen van nieuwe panden, zodat iedereen tijdig het gebouw kan verlaten als er brand uitbreekt. Een essentieel onderdeel mist: de doormelding van brand naar de hulpdiensten. Maar weet de ondernemer dit ook?

Wat bedoel je? Het alarm gaat af en iedereen evacueert. Dat is toch het belangrijkste?

Ik vraag de ondernemer: hoe werkt de installatie precies?

‘Nou,’ legt hij uit, ‘als er rook wordt gedetecteerd of als iemand op de knop drukt, gaat het alarm af. Dan kan iedereen het pand veilig verlaten.’ Ik knik. ‘En dan?’ vraag ik hem. Hij kijkt me een beetje verbaasd aan. ‘Wat bedoel je?’ vraagt hij. ‘Dat is het. Het alarm gaat af en iedereen evacueert. Dat is toch het allerbelangrijkste?’

Daar zit dus de adder onder het gras

Een flinke ook. Ik leg hem uit dat hij een ontruimingsinstallatie heeft – ontworpen om alle aanwezigen te waarschuwen in geval van brand. Geen brandmeldinstallatie dus. Er ontbreekt een systeem om de brand automatisch te melden bij de hulpdiensten.

Zijn ogen worden groot van verbazing

‘Dus als er midden in de nacht brand uitbreekt en er niemand in het gebouw is, gebeurt er helemaal niets?’ Ik leg hem uit dat er een simpele oplossing is – en daar houdt iedere ondernemer van, zo ook hij. Door enkele kleine aanpassingen aan de installatie, kan het systeem zo worden ingesteld dat niet alleen de slow-whoops hun kabaal laten horen, maar dat ook een extern verbonden particuliere alarmcentrale de brandweer kan waarschuwen. ‘Zo maak je echt maximaal gebruik van je investering in de installatie,’ zeg ik. De ondernemer knikt. Hij wil graag meer dan alleen aan de wettelijke verplichtingen voldoen. Het gaat erom dat zijn medewerkers, bezoekers en pand veilig zijn. 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Daarom houd ik van mijn werk

Terug in de auto naar huis denk ik na over mijn bezoek en de dankbare handdruk bij het afscheid. Soms kan een simpel advies voor een wereld van verschil zorgen. Iedereen, en zelfs deze ondernemer die ik met recht een topper noem, kan risico’s over het hoofd zien. Maar met de juiste begeleiding kunnen we samen risico’s opsporen en aanpakken. Daar ga ik voor!

In verband met de bescherming van privacy worden plaatsnamen en namen van betrokkenen altijd gefingeerd.

Ook interessant voor u