Ondernemers zijn zich door de coronacrisis ineens flink meer bewust van risico’s.
Maar het in kaart brengen van eventuele calamiteiten vraagt om constante aandacht. Mijn ervaring is dat veel ondernemers denken dat ze risico’s afdekken door zich goed te verzekeren. Maar dat is maar deels waar. Want de grootste problemen ontstaan juist door onverzekerbare of onvoorziene schade. Een verzekering keert de schadekosten uit, maar hoe zit het met weggelopen klanten of leveringsproblemen van toeleveranciers? Door weinig rekening te houden met deze vormen van schade, lopen organisaties, ondanks dat ze verzekerd zijn, meer risico op een faillissement na een calamiteit.
Risicomanagement geeft ondernemers grip op de bedrijfscontinuïteit
Ondernemers hebben van nature een positieve instelling. De focus ligt op groei en het realiseren van doelstellingen. In de praktijk zie ik dan ook vaak dat risicomanagement niet de 1ste prioriteit krijgt: met bedreigingen wordt pas rekening gehouden als er een calamiteit is. En daar zit de crux. Door op voorhand mogelijke risico’s in kaart te brengen en daarop te anticiperen, vormen ze niet langer een bedreiging maar juist een kans om ook in zwaar weer de bedrijfsdoelstellingen te halen.
Een risicoanalyse helpt bij een succesvolle doorstart na een calamiteit
Met de coronacrisis, Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China leven we op dit moment in een onzekere tijd: de ideale voedingsbodem voor het ontstaan van risico’s. Ondanks dat je geen invloed hebt op deze macro-economische factoren of impactvolle gebeurtenissen dichter bij huis zoals een brand, kun je wel bedenken wat de mogelijke gevolgen zijn voor de onderneming. Aan de hand van een dreigingsanalyse op het primaire proces, komen de mogelijke calamiteiten op tafel. Door verschillende scenario’s en protocollen uit te werken, ligt er direct een plan klaar voor als een calamiteit zich voordoet. Er is dan al nagedacht over realistische maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken met concurrenten, die in geval van brandschade een deel van het productieproces overnemen. De kans op een succesvolle doorstart is dan vele malen groter, dan wanneer je op dat moment nog alles moet regelen. Risicomanagement is dan ook geen eenmalige exercitie. Om blijvend effectief te zijn, is het nodig om binnen de organisatie mensen aan te wijzen die risicobeheersing aan hun takenpakket toevoegen.