adviseur

Bedrijfscontinuïteit voor fysiotherapeuten

Zo houden fysiotherapeuten hun praktijk en zichzelf in de lucht

Zo houden fysiotherapeuten hun praktijk en zichzelf ‘in de lucht’

Ondernemen 17 mei 2022 3 minuten

Voor fysiotherapeuten is het zekerstellen van de bedrijfscontinuïteit iets om over na te denken. Zeker met de huidige toename van patiënten in combinatie met een hoog verzuim van personeel in de praktijken. Volgens Michel Fortman, specialist risico- en verzuimmanagement bij VvAA, is focus op het voorkomen of beperken van uitval dé weg om de bedrijfscontinuïteit zeker te stellen.

“Fysiotherapeuten hebben te maken met een forse toestroom aan patiënten”, weet Michel. “Na 2 jaar thuiswerken hebben veel mensen serieuze klachten aan spieren enadviseur gewrichten. De grote hoeveelheid patiënten staat echter op gespannen voet met de beschikbaarheid van fysiotherapeuten. Veel praktijken zijn door ziekmeldingen en personeelstekorten onderbemand. In sommige praktijken is het verzuimpercentage zelfs 10%.” 

Regeldruk is een kritische factor in het voortbestaan van een praktijk
“Verzuim en arbeidsongeschiktheid zijn serieuze bedrijfsrisico’s”, gaat Michel door. “Of je nu als zelfstandige werkt of een praktijk met medewerkers hebt. Denk aan de administratieve lasten en de regeldruk die erbij komt kijken. Zoals de Wet verbetering poortwachter waar je je als werkgever aan moet houden. Dit brengt niet alleen een hoop verantwoordelijkheid voor de uitvoering en opvolging van deze wet met zich mee. Maar ook een financiële last, omdat je als werkgever een zieke medewerker maximaal 2 jaar moet doorbetalen. Met het huidige verzuimpercentage in de praktijken kan dit verzuim dus gigantisch in de papieren lopen. En veel tijd van de werkgever in beslag nemen. Het kan zelfs een kritische factor zijn in het voortbestaan van een praktijk.” Focus op de bedrijfscontinuïteit is dan ook een must. Michel merkt dat zijn relaties niet zozeer op zoek zijn naar financiële oplossingen. Ze willen vooral verzuim van medewerkers voorkomen. En zorgen dat ze zelf niet arbeidsongeschikt raken.

‘Met deze preventieprogramma’s kunnen fysiotherapeuten gezond ondernemen’
“Onze adviezen aan fysiotherapeuten richten zich daarom vooral op het beheersen van de risico’s. Zie ons maar als een risicomanager die zijn relaties instrumenten geeft om – gezond – te ondernemen.” Het instrumentarium dat hij gebruikt, bestaat uit een brede reeks preventie- en re-integratieprogramma’s.  “De programma’s zijn gericht op praktijkhouders en zelfstandige fysiotherapeuten. Wil een relatie van ons hiervan gebruik maken? Dan kijken we samen met Avéro Achmea welk traject past bij zijn situatie.”

Bedrijfscontinuïteit begint met aandacht
Deze maatwerkaanpak werpt vruchten af, merkt Michel. “In de kern draait het om aandacht. Om weten wat onze relatie uit zijn slaap houdt en daar oplossingen voor vinden. Om het begeleiden van teams zodat medewerkers betrokken raken bij elkaar en hun werkgever. Die aandacht laat verzuim afnemen of mensen sneller herstellen. Dat leidt tot minder hoge kosten. Misschien nog wel belangrijker: fysiotherapeuten houden er zichzelf of hun praktijk mee overeind.”

Meer weten over de preventie- en re-integratiediensten van Avéro Achmea voor fysiotherapeuten?

Ook interessant voor u