adviseur

Bedrijfscontinuïteit voor fysiotherapeuten

Concrete oplossingen voor morgen

Concrete oplossingen voor morgen

Ondernemen 17 mei 2022 3 minuten

Zelfstandig werkende fysiotherapeuten, of ze nu een praktijk hebben of niet, hebben behoefte aan advies over arbeidsongeschiktheid. “Juist nu”, zegt Michel Fortman, specialist risico- en verzuimmanagement van VvAA. “De werkdruk is hoog in deze branche. Niet alleen door de toestroom van patiënten, maar ook door personeelstekort en de oplopende regeldruk. Zoveel bordjes in de lucht houden, is een hele toer.” Met gericht advies ondersteunt Fortman zijn relaties om arbeidsongeschiktheid te beperken. En in het beste geval: te voorkomen.

“Fysiotherapeuten hebben het momenteel druk. Ze zien veel patiënten én hebben administratieve plichten”, legt Michel uit. “Dit kan zorgen voor een uit balans geraakte werk-privé-verhouding en psychische klachten. Maar wie zelfstandig ondernemers kent, weet ook: zij gaan, ondanks klachten, vaak dóór. Simpelweg omdat ze voor hun eigen boterham moeten zorgen.” Voor fysiotherapeuten met medewerkers in loondienst komt daar nog de zorg voor hun personeel bij. Michel: “Goede adviezen helpen hen het verzuim van hun medewerkers in een praktijk zo laag mogelijk te houden. Daarnaast helpen onze adviezen hen zelf gezond te blijven én gezond te kunnen blijven ondernemen.” 

‘Zo zien de 4 stadia van ons advies eruit’
De begeleiding van VvAA bestaat uit adviestrajecten die bol staan van ‘maatwerk’. Dat ziet er zo uit:  
1) Persoonlijk gesprek. “We willen weten waar een relatie precies tegenaan loopt. Wat zijn behoeften en wensen zijn.”
2) Risico-inventarisatie. “We duiken de diepte in: hoe ziet dat privéleven van die zelfstandige fysiotherapeut eruit? Wat is het aandeel ‘werk’ dat erin zit? En bij personeel: Hoe groot is zijn praktijk? Wat is de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand?” 
3) Risicoanalyse. “We analyseren de wensen, behoeften en risico’s om daar met een goede oplossing naadloos op aan te sluiten.” 
4) Advies. “We adviseren onze relaties over preventiemaatregelen, hersteltrajecten en verzekeringen.” 

Het voorkomen van schade is belangrijk
Verzekeringen staan in de adviezen dus niet centraal. Ze zijn ‘slechts’ een onderdeel ervan. Michel: “Ik zeg altijd: beschouw verzekeringen vooral als sluitpost. Steek je energie eerst in het voorkomen of beperkt houden van de schade. Prettige bijkomstigheid is dat je die inspanningen vaak terugziet in een lager premiebedrag.”

Concrete oplossingen waar relaties direct mee kunnen starten
Adviezen blijven niet beperkt tot woorden. Relaties kunnen onder meer gebruik maken van de preventie diensten van Avéro Achmea. De diensten bestaan bijvoorbeeld uit een medische of zakelijke check-up. Of denk aan workshops voor een goede balans tussen werk en privéleven. Daar kunnen ze bij wijze van spreken morgen mee starten. Allemaal om arbeidsongeschiktheid van de praktijkhouder zelf te voorkomen. Uiteindelijk is dat wat fysiotherapeuten zelf ook het belangrijkst vinden. Door juist dáár oog voor te hebben, toon je als adviseur je toegevoegde waarde.”


Ook interessant voor u