Zonnepanelen? Breng de risico's in kaart

Nieuws

Zonnepanelen: zo dekt u de risico’s voor uw relaties goed af

19 dec 2022 2 minuten

Door de klimaatverandering en de stijgende gasprijzen plaatsen steeds meer bedrijven zonnepanelen. Dit biedt natuurlijk de nodige voordelen voor uw relaties. Maar wat zijn de aandachtsgebieden waar u als adviseur op moet letten? We zetten de belangrijkste adviezen voor u op een rij.

Meld zonnepanelenwens bij verzekeraar, ook als uw relatie geen pandeigenaar is
Volgens de meeste polisvoorwaarden moet een belangrijke wijziging gemeld worden. Een zonnepaneleninstallatie kan leiden tot een hoger brandrisico. Daarnaast kan het zijn dat een deel van de bestemming wijzigt. Een verzekeraar wil het risico beoordelen. Betrek daarom de verzekeraar in een vroeg stadium bij de wens van uw relatie om zonnepanelen te plaatsen. De verzekeraar kan dan met uw relatie meedenken over een veilige, betrouwbare en betaalbare oplossing.

Voorkom onderverzekering: zorg voor de juiste verzekerde som van de zonnepanelen
Het is van belang dat de waarde van de zonnepanelen op de opstalverzekering is meegenomen. Dit voorkomt onderverzekering. Is de eigenaar van de zonnepanelen huurder van een pand? Dan kan de huurder door een notariële akte waarin het recht van opstal gevestigd wordt, eigenaar blijven van de zonnepanelen. Ook dan is het belangrijk om op de eigen polis een huurdersbelang ter waarde van de zonnepanelen mee te verzekeren.

Zonnepanelen kunnen leiden tot een hoger brandrisico
Het is belangrijk dat de installatie goed en kundig wordt aangelegd. Zo moet de huidige elektrische installatie van het gebouw vaak aangepast worden, omdat deze niet is ingericht op de extra belasting. Een ander aandachtspunt is de plaatsing van omvormers en vlambogen. Daarnaast kan ook de isolatie van invloed zijn. Voor de juiste aanleg is het aan te raden om na de installatie een SCOPE 12 keuring uit te voeren. Afhankelijk van het beleid van de verzekeraar kan deze keuring een eis zijn.

Naast het verhoogde brandrisico zijn er meer risico’s die aandacht verdienen
Door indirecte bliksem kan ontlading vrijkomen die voor overspanning zorgt. Hierdoor kan de omvormer inductieschade oplopen. 
Het is mogelijk dat de panelen gestolen worden, waarbij braakschade niet altijd zichtbaar is. 
Bij storm kunnen de panelen los of beschadigd raken. Of zelfs schade aan anderen toebrengen. 
De bouwkundige constructie heeft voldoende draagkracht nodig om de panelen veilig te plaatsen.

Zorg ervoor dat de opruimingskosten voldoende zijn meeverzekerd
Door brand of storm kunnen de glasdeeltjes over een behoorlijk gebied verspreid raken. Het opruimen van de glasdeeltjes is de verantwoording van de eigenaar. Door het niet-verontreinigende karakter valt dit meestal niet onder de milieuschadeverzekering (MSV). Controleer daarom altijd het dekkingsgebied van de opruimingskosten. En zorg er daarnaast voor dat de verzekerde som voor de opruimingskosten voldoende hoog is vastgesteld. 

Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op
Het beleid en/of de preventiemaatregelen en eisen kunnen per verzekeraar verschillen. Neem contact met ons op als u wilt u weten hoe dit bij Avéro Achmea is geregeld. De collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan ook naar CBDschade@avero.nl

Ook interessant voor u