STAP: persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen die wil (bij)scholen

26 jun 2019
Nieuws

Iedereen die zich wil (bij)scholen, kan straks een leer- en ontwikkelbudget aanvragen van €1.000 tot €2.000 per jaar. Dat schrijven minister Koolmees van SWZ en minister Van Engelshoven van OCW aan de Tweede Kamer. Dit nieuwe scholingsbudget vervangt de huidige fiscale scholingsaftrek. Studiekosten kunnen dan niet meer van de inkomstenbelasting afgetrokken worden.

STAP-budget moet arbeidsmarktpositie stimuleren
Het doel van dit STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie) is dat meer mensen zich tijdens hun loopbaan kunnen blijven ontwikkelen. En zo ook beter inzetbaar zijn en blijven op de arbeidsmarkt. Van de huidige fiscale scholingsaftrek profiteren volgens het kabinet nu vooral hoogopgeleiden. Het nieuwe subsidiesysteem moet meer laagopgeleiden bereiken. Zo hopen de ministers elk jaar 100.000 tot 200.000 mensen te helpen om zich verder te ontwikkelen.

STAP-budget is er voor iedereen
Voor STAP is ongeveer 200 miljoen euro beschikbaar. De nieuwe regeling is er voor zowel werkenden als niet-werkenden. Maar de regeling richt zich vooral op mensen die het meeste profijt hebben van (bij)scholing. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en mensen in zware beroepen en krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Zij kunnen zich met dit persoonlijk budget laten omscholen naar een nieuwe baan. De subsidie kan aangevraagd worden om bijvoorbeeld een mbo-diploma of certificaat te halen. Maar ook losse cursussen en loopbaancoaching komen in aanmerking voor de regeling. Zolang die maar gericht zijn op loopbaanontwikkeling of betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Wanneer STAP precies ingaat, is later deze zomer duidelijk
De ministers verwachten dat ze tenminste 1 jaar nodig hebben om de regeling op te zetten. STAP zal daarom niet op 1 januari 2020 al ingaan. Die datum stond wel in het regeerakkoord, waar de regeling uit voorkomt. 

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid