Meer rust en inzicht door coaching

23 okt 2019
10 minuten
Arbeidsongeschiktheid

Hoe goed je eigen bedrijf ook loopt, je privésituatie kan een grote impact hebben. Zowel op je eigen functioneren als op de onderneming en mogelijke partners. Wat kun je dan doen om uitval te voorkomen? Ondernemer Thomas van der Ligt (40) stapte via zijn verzekeraar een coachingstraject in. Hoe was dat?

Bedrijf was meteen succesvol
“Ik run al geruime tijd met 3 andere ondernemers een ontwerp- en designbureau in Amsterdam. We kennen elkaar van de kunstacademie. Het was altijd onze jongensdroom om samen iets te doen. Toen we 8 jaar geleden de sprong waagden en een rechtspersoon startten, konden we ons geluk niet op. Zeker omdat de opdrachten vrijwel direct binnenstroomden. Alle 4 zijn we echte vakidioten. We kunnen urenlang ‘pielen’ aan een bepaalde huisstijl of een animatiefilmpje.”

Privésituatie verloopt minder voorspoedig
“Qua werk gaat het voor de wind. Maar privé gezien is het een ander verhaal. Bij mijn moeder is vorig jaar borstkanker ontdekt. Nieuws dat insloeg als een bom. Mijn vader is op jonge leeftijd aan een hartaanval overleden. Dat betekent dat qua verzorging en ondersteuning veel op mijn schouders terecht komt. Mee naar het ziekenhuis, gesprekken met de artsen. En haar ondersteunen tijdens de behandelingen natuurlijk. Een intense situatie. Zeker omdat het behandeltraject langdurig, complex en pijnlijk is. Het breekt mijn hart om mijn moeder zo te moeten zien. Al lijdend en strijdend tegen die rotziekte. Ik slaap er slecht van en het beïnvloedt mijn stemming. Maak me continu zorgen. Ik heb mijn vader al verloren. En straks ook mijn moeder?”

Tijd om hulp in te schakelen om uitval te voorkomen
“De zorg voor mijn moeder neemt veel tijd in beslag. Begrijp me niet verkeerd; dat doe ik met liefde. Maar het werk blijft liggen. Op kantoor draait nu eenmaal alles gewoon door. Ik werk inmiddels op de gekste tijden om toch maar mijn aandeel te leveren. Maar eerlijk gezegd wordt het steeds lastiger om te blijven werken. Ik ben moe, kan me minder goed concentreren en de kwaliteit van mijn werk neemt af. Maar ik kan niet uitvallen: niet voor mijn werk, niet voor mijn moeder. Mijn zakenpartners proberen bij te springen waar ze kunnen. Bijvoorbeeld door klanten over te nemen, zodat ik bij mijn moeder kan zijn tijdens de zoveelste chemokuur. Maar ook voor hen is er op een gegeven moment een grens. Tijdens een werkbespreking bracht 1 van de jongens onlangs het onderwerp ter sprake. Dat het misschien tijd was om hulp in te schakelen. Via onze accountant had hij de tip gekregen om eens contact op te nemen met de verzekeraar. Misschien konden zij iets voor me betekenen? Dat leek me een goed idee. Ik zag ook wel in dat de gehele onderneming leed onder mijn privésituatie.”

Arbeidsdeskundige raadde een natuurcoachingstraject aan
“Vervolgens ging het vlot. De claimbehandelaar stelde voor om een arbeidsdeskundige bij mij thuis te laten komen. Zodat ik in alle rust en in mijn eigen omgeving mijn verhaal kon doen. Dat sprak me aan. Al binnen een week kwam de arbeidsdeskundige aan huis. We hadden een heel prettig gesprek. Ze kon zich heel goed voorstellen waar ik doorheen ging. Dat ik continu in een spagaat zat tussen werk en privé. En dan word ik ook nog gehinderd omdat ik alles perfect wil doen. De arbeidsdeskundige suggereerde dat een coachingstraject misschien wel iets voor mij was. Om zo te voorkomen dat ik qua werk uit de running zou raken. Nu ben ik niet echt een prater. Dus om mijn issues bij een vreemd iemand te droppen? Daar werd ik niet direct enthousiast van. Aan de andere kant had ik ook wel door dat er iets móest gebeuren. Als tussenweg opperde de arbeidsdeskundige coaching in de natuur. Al pratende wandelen door de polder en de bossen. En zo samen eraan te werken dat ik niet ging uitvallen. Dat leek me wel wat. En dus besloot ik het natuurcoachingstraject in te gaan.”

Zowel privé als zakelijk meer in balans
“Eerst kreeg ik een intake bij de coachingsorganisatie die mijn verzekeraar me aanbood. Daarna was het de eerste paar sessies best even zoeken. Wat zou dit coachingstraject mij concreet opleveren? Maar ik zette door. Ik merkte dat ik naar de sessies begon uit te kijken. Dat het me zoveel goed deed. Na zo’n 5 sessies had ik helder in kaart wat mijn probleem was. En hoe ik daarmee om kon gaan. Welke opties ik had, en welke keuzes ik kon maken. Privé gezien, maar zeker ook qua werk. Zo werk ik nu anderhalve dag thuis in plaats van op kantoor. Daardoor heb ik meer rust, en krijg ik meer gedaan. Het coachingstraject is inmiddels afgerond. En ik voel me zo veel meer in balans. De gezondheid van mijn moeder is nog altijd verre van stabiel. Maar ik weet nu: alles wat er op mijn pad komt, kan ik aan. En ik kan altijd hulp inschakelen. Van zowel mijn zakelijke partners als mijn verzekeraar!”

Herkenbaar? Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen 
De Collectieve AOV van Avéro Achmea kan dan een uitkomst zijn voor uw relaties, zowel inventief als preventief. Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 088 462 46 40. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.

Meer weten? Bekijk hier alle informatie over onze Collectieve AOV.