Simon Peereboom

Adviseur Simon Peereboom vertelt over zijn ervaring met de Collectieve AOV

Adviseur Simon Peereboom vertelt over zijn ervaring met de Collectieve AOV van Avéro Achmea

Een Collectieve AOV voor een platform van 22.000 zelfstandigen

Arbeidsongeschiktheid 9 feb 2021 10 minuten

Simon Peereboom begon zijn loopbaan in 1998 als Claimbehandelaar Motorrijtuigen bij Turien & Co Assuradeuren. Tegenwoordig werkt hij alweer bijna 14 jaar voor ABN Amro Verzekeringen. Als onafhankelijk adviseur is zijn motto: “Hoe concreter, hoe beter”. Vanuit die gedachte helpt hij werkgevers met risicobeheersing rond de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers. Zijn grootste succes tot nu toe? “Een Collectieve AOV met een enorm potentieel voor Verloning.nl.”

“De 1e keer dat ik een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering sloot, was voor een vader en 3 zoons”, vertelt Simon. “De vader is een aannemer die alles goed wilde regelen voor zijn zoons. Ook bij langdurige ziekte. En daar zat wel een probleempje. Want 2 van zijn zoons werkten als betonvlechter in de BV. Over zware risicoberoepen gesproken. Maar we kregen het toch voor elkaar.”

Het begint met kennis van zaken

Simon klopte aan bij Avéro Achmea. “Ik was verrast door de enorme hoeveelheid kennis die daar zat. Niet alleen bij de productmanagers, maar ook bij de binnendienst en de accountmanagers. Als mensen weten waarover ze het hebben, kunnen ze de risico’s op waarde schatten. Daar begint het mee. Dan kunnen zelfs betonvlechters in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook al is dat 1 van de zwaarste beroepen die je maar kunt bedenken.”

Toen hij werd benaderd door Verloning.nl wist Simon dan ook meteen dat hij bij Avéro Achmea moest zijn. “Verloning.nl is een online platform dat een breed pakket aan diensten verzorgt voor meer dan 22.000 aangesloten zelfstandigen. Denk bijvoorbeeld aan factureren en natuurlijk verlonen, maar ook aan verzekeren en zelfs opleidingen. De leden zijn niet ingeschreven bij de KvK als zelfstandig ondernemer en werken in verschillende beroepen. Dat maakt de risicopremieberekening er niet eenvoudiger op. Want een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering werkt normaal gesproken met een dooreenpremie. Dat is een premiepercentage dat voor alle deelnemers gelijk is. Daar komt bij dat de omzet van veel zzp’ers verschilt van maand tot maand. Dus die willen graag een variabele premie, die past bij wat ze per maand binnenkrijgen. En ja, dat is dus allemaal maatwerk.”

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur? Dat is verjaardagspraat. Iemand die in loondienst werkt is gemiddeld duurder uit. Maar dat zien ze alleen als ze hun loonstrookje goed bestuderen.

Volgens Simon zijn er niet veel verzekeraars die zoiets aandurven. “Er zijn alles bij elkaar veel variabelen om rekening mee te houden. Maar voor Verloning.nl was het een lang gekoesterde wens. Voor de oprichter staat maatschappelijk verantwoord ondernemen op de 1e plaats. Het concept van het platform is erop gericht om zelfstandigen te helpen duurzaam te ondernemen. Daar hoort ook bij dat leden goed verzekerd zijn. Want als er niets geregeld is voor arbeidsongeschiktheid, dan kunnen ze uiteindelijk in de bijstand terechtkomen. En dat gaat ten koste van de maatschappij. Bij Avéro Achmea hebben ze oog voor dit soort ontwikkelingen. Ze willen ook wat kunnen betekenen voor de snel veranderende arbeidsmarkt. Vanuit die motivatie zijn ze bereid om op alle fronten mee te denken. Daardoor zijn we erin geslaagd de voorwaarden zo te stellen dat nu al ruim 500 leden kunnen deelnemen.”

Het uitgangspunt van een collectief is dat je voor elkaar zorgt

Om het risico beheersbaar te houden is bij Verloning.nl de AOV nu verplicht gesteld voor die leden die per kwartaal meer dan €3.000 omzetten. “Dat had wel wat voeten in aarde. Als je mensen verplicht stelt ergens aan mee te doen, dan komen er natuurlijk vragen. Dat was bij de introductie van de Collectieve AOV niet anders. Maar het uitgangspunt van een collectief is dat je voor elkaar zorgt. Dan gaat het om een stukje solidariteit. Op die manier is de premie ook per beroepsgroep betaalbaar. Ook voor hen met echt zware beroepen. En als ik zeg betaalbaar, dan bedoel ik ook echt betaalbaar. Want dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur zou zijn, dat noem ik verjaardagspraat. Iemand die in loondienst werkt is gemiddeld een stuk duurder uit. Maar dat zien ze alleen als ze hun loonstrookje heel goed bestuderen.”

Het gaat erom mee te denken met ondernemers

Simon is trots op de het resultaat dat hij samen met Avéro Achmea en Verloning.nl heeft bereikt. “Een collectieve verzekering voor zo’n grote groep zelfstandigen, dat is moeilijk te overtreffen. Maar dat is ook nergens voor nodig. Het gaat mij erom mensen te helpen. Inkomenszekerheid is 1 van de belangrijkste zaken als het gaat om risicobeheersing. De samenwerking met Avéro Achmea is op dat gebied elke keer weer van onschatbare waarde gebleken. Ik weet precies wat ik aan hen heb. Dat maakt het makkelijker voor me om een partner te zijn voor mijn relaties die meedenkt. Want minder verwachten ze niet van me.”

Een Collectieve AOV is voor veel ondernemers een geschikte oplossing om het risico op arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Met behulp van de praktische tips in onze infographic zet u de Collectieve AOV in 4 stappen bij uw relaties op de kaart. Het bevat concrete vragen die u op weg helpen in uw adviesgesprek.


Ook interessant voor u